İmam Altınbaş: Türkiye tam bir altın pazarı
Altınbaş Yönetim Kurulu Başkanı İmam Altınbaş, "Türkiye tam bir altın pazarı. Bizi dünyada öne çıkaran, köklü mücevher üretim anlayışımız ve sonrasında da bunu geliştirmiş olmamız" dedi.
Altınbaş Yönetim Kurulu Başkanı İmam Altınbaş, mücevher sektörünün Türkiye’de gelişmeye devam ettiğini, Türkiye'nin bölgede İtalya’dan sonra en büyük üretici ve ihracatçı ülke konumunda olduğunu söyledi. Üniversitelerin tasarım bölümlerinin devreye girmesi, kuyumculuk üretiminin dışında, yan sanayinin de gelişmesiyle sektörün öneminin arttığına dikkat çeken Altınbaş, “Bu sektör biraz daha zanaat, ustalık gerektiren bir alan. Bu da Türkiye’de var. Dolayısıyla sektör her geçen gün bölge ülkelerde, hatta ABD’de de ağırlığını artıyor” diye konuştu.
Ekonomi gazetesi İSGOLD işbirliği ile düzenlenen Altın Sohbetler'e konuk olan Altınbaş Yönetim Kurulu Başkanı İmam Altınbaş, halen yurt içi ve yurt dışında 150’yi aşkın mağazaları olduğunu söyleyerek, 2023’te hem mağaza sayılarını artıracaklarını hem de teknoloji ve tasarıma daha fazla yatırım yapacaklarını belirtti.
İmam Altınbaş, 2023 hedefleriyle ilgili şunları söyledi: “Yatırımlarımıza biraz daha derinlik kazandırmaya, yatırımlarımızı teknoloji ve tasarımla geliştirmeye, rakiplerden farklılaşmaya odaklandık. 2023’te mağaza sayımızı artıracağız, bunun için gerekli alt yapımız var. Ama küresel olarak büyümek istiyoruz. Bulunduğumuz ülkelerdeki mağaza sayımızı artırıp, yeni ülkelere girmek istiyoruz. Bu ülkelerde reklam, tanıtım yapacağız.”
‘Teknoloji de ihraç ediyoruz’
Mücevher sektörünün Türkiye’de 40 bin oyuncusu var. 350-400 bin kişiye de istihdam sağlanıyor. Her geçen gün üniversitelerle işbirliği artıyor. Öte yandan sadece mücevher üretimi değil, mücevheri üretecek teknolojinin de Türkiye’de geliştiğini anlatan Altınbaş, şunları aktardı: “Artık altın üretimi için gerekli makineleri de üretmeye başladık. Eskiden Türkiye’de bir kalıp için 4-5 bin dolar para verilirdi İtalyanlara. Artık bunları Türkiye, kendi üretmeye başladı. Fas, Cezayir, Tunus gibi mücevher üreticileri, makineleri Türkiye’den almaya başladılar. Öte yandan dekor ürünleri, kasalar, kutular, mücevherin yan sanayii de gelişiyor. Biz burada bir mücevher ekosistemi kurduk. Dolayısıyla tüm bu alanlarla birlikte aslında sağlanan istihdam 600-700 bini buluyor.”
Pandemiyle birlikte Avrupa’ya yakın oluşumuz, ihracatı birçok kolda olumlu etkiledi. Mücevher de bu alanlardan biri. Altınbaş, Türk üreticilerine üretim yaptırmak için dünyadan yoğun bir ilgi olduğunu ifade etti. Ayrıca Türklerin de yurt dışında bazı üretimler yaptırdığına dikkat çeken Altınbaş, “Türkiye tam bir altın pazarı. Bizi dünyada öne çıklaran, köklü mücevher üretim anlayışımız ve sonrasında da bunu geliştirmiş olmamız” dedi.