Gerçek bir aşk kitabı: Elmas Nişan Yüzüklerinin Tarihi

Marion Fasel, "The History of Diamond Engagement Rings: A True Romance" adlı yeni kitabında elmas nişan yüzüklerinin kökenini ve evrimini keşfediyor. 128 sayfalık bu kitap, 165’ten fazla yüzük fotoğrafı içeriyor.

Gerçek bir aşk kitabı:  Elmas Nişan Yüzüklerinin Tarihi

ZELİHA NAZLI

Hikaye nerede başlıyor? Doğal elmas nişan yüzükleri uzun zamandır düğün geleneklerinin ayrılmaz bir parçası... Ancak mücevherin köken hikayesi hakkında çok az şey biliniyor.

Yazar Marion Fasel, bu az bilinen elmas nişan yüzüklerinin tarihine ışık tutan yeni bir kitap yayımladı.

"The History of Diamond Engagement Rings: A True Romance" adıyla yayımlanan kitap (Elmas Nişan Yüzüklerinin Tarihi: Gerçek Bir Aşk Kitabı)165’ten fazla nişan yüzüğü fotoğrafına yer veriyor. The Adventurine Limited Editions tarafından yayımlanan ve Only Natural Diamonds ile işbirliği içinde hazırlanan kitap, mücevherat dünyasının en köklü geleneklerinden birini ele alıyor ve elmas nişan yüzüğünün geçmişiyle ilgili yanlış anlaşılmaları ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Fasel, elmas nişan yüzüklerinin evliliği ve aşkı sembolize eden evrensel bir anlam taşımasına rağmen, bu geleneğin tarihinin pek bilinmediğini belirtiyor. Kitap, De Beers'in İkinci Dünya Savaşı sonrasında elmas nişan yüzüğünü "icadı" hakkındaki popüler miti de çürütüyor.

Fasel, kitap için yaptığı araştırmalarda, New York ve Avrupa’daki müze ve kütüphane arşivlerinde yer alan Rönesans dönemi eserlerinden elmas nişan yüzüklerinin izlerine rastladığını, ayrıca tarihsel yüzük örneklerini incelemek üzere uzmanlarla da görüştüğünü belirtti.

1920'lerde yapılmış, platin çatallara oturtulmuş 1,18 karatlık Eski Avrupa Kesimi elmasa sahip Tiffany Ayar altın nişan yüzüğünün görünümü. 

Kitap, sadece elmas nişan yüzüklerinin tarihini anlatmakla kalmıyor, aynı zamanda yüzüklerin tasarım özelliklerini anlatan stil rehberleri ve elmas terimleriyle ilgili şemalar da içeriyor. Ayrıca, ünlülerin nişan yüzükleri hakkında yapılan incelemeler de yer alıyor. Kitapta, Kraliçe Charlotte’tan (1761-1818), İngiliz şair Elizabeth Barrett Browning’e, oyuncu Joan Crawford'dan Grace Kelly ve Beyoncé’ye kadar pek çok ünlünün yüzükleri yer alıyor. Kitap 35 dolardan satılıyor. 

Joan Crawford elmas nişan yüzüğüyle. 

Nişan yüzüğü hakkındaki popüler mit

Doğal elmas nişan yüzükleri uzun zamandır düğün geleneklerinin ayrılmaz bir parçası olmuştur. Ancak köken hikayeleri hakkında çok az şey bilinmektedir. Bazıları, yüzük ritüelinin 1947'de De Beers'ın "Bir Elmas Sonsuza Kadardır" sloganıyla bir reklam kampanyasında tanıtmasına kadar niş bir uygulama olduğuna inanmaktadır. Aslında, elmas nişan yüzükleri bundan çok önce yaygındı. Kitapta çürütülen yaygın kabul ve mit şöyle: 

Birinci Dünya Savaşı’nı takiben, 1920’lerin sonu ve 1930’lar, ekonomik zorluklarla birlikte mücevher ve değerli taş ticaretini de olumsuz etkiledi. Lüks tüketim ürünlerine olan talep düştü ve mücevher markaları, bu krizi aşmak için yeni stratejiler aramaya başladı.

De Beers, 1938 yılında N.W. Ayer reklam ajansıyla yaptığı anlaşma ile, pırlantayı evlilik ritüelinin merkezine yerleştirerek mücevherat dünyasında devrim yarattı. Büyük Buhran’ın ardından pırlantanın alım gücü düşerken, De Beers, halkı pırlantanın özellikleri ve evlilikteki önemine dair eğiten bir kampanya başlattı. 1947 yılında ise “A Diamond is Forever” (Elmas Ebedidir) sloganını yaratarak, pırlantayı sadakat, soyluluk ve kalıcı sevgiyle ilişkilendiren bir kültür inşa etti. Bu kampanya, pırlantayı bir kadına evlilik teklifinin simgesi haline getirdi ve günümüzde pırlantanın evlenme tekliflerinde vazgeçilmez bir unsur olmasının temellerini attı.