Ömür uzatan yayla: BAŞKONUŞ
Yayla denilince Karadeniz, deniz denilince Akdeniz Bölgesi gelir nedense hep akla. Ancak bu yayla Karadeniz’de değil, Akdeniz’de.
ÖNDER BARLAS
Yayla denilince Karadeniz, deniz denilince Akdeniz Bölgesi gelir nedense hep akla. Ancak bu yayla Karadeniz’de değil, Akdeniz’de. 1987 yılında geyik üretme istasyonu görevi verilen, 2011 yılında ise sahip çıkmak için yörenin önde gelen ailelerinden Erdoğanyılmaz Ailesi tarafından yönetilmeye başlanan Başkonuş Yaylası bahsettiğimiz. Akdeniz’in en doğu yakası olan Kahramanmaraş’ta, 1850 metre rakımda. Sadece insanlara ve geyiklere değil, göknar, sedir, meşe, ardıç, sümbül, salep ve bilimum endemik bitkiye ve orman hayvanlarına ve göçmen kuşlara ve her yaz gelen onbinlerce çadır sahibi ile her kış gelen binlerce kayak tutkununa evsahipliği yapıyor. Doğal bir senatoryum vazifesi gördüğü için hem nefesi açıyor hem ömrü uzatıyor.
Kurtuluş savaşında düşman işgalinden kurtulan ilk şehir olan Kahramanmaraş, depremin yaralarını en hızlı sarmaya hazırlanan şehirlerin başında geliyor. Hemen hemen her ailede depremden dolayı bir can kaybı yaşanmış. Kahramanmaraşlılar bu kayıpları her zaman anıyor ve onların anısına şehre daha fazla sahip çıkmak için canla başla çalışıyor.
12 Şubat Belediyesi ilk kez bir ilçe belediyesi tarafından yapılacak olan Expo’ya hazırlanıyor. Şehrin genelinde de bir turizm hareketliliği olması için çalışmalar var. Şehrin en gözde mekanı ise Başkonuş Yaylası.
Bu yayla, 1987 yılında geyik üretme istasyonu olarak kurulmuş bir yer. 2011’den beri burayı Erdoğanyılmaz Ailesi yönetiyor. Başkonuş Yaylası işletmesinin birinci önceliği, doğanın ev sahibi olan hayvanlara ve ormana sahip çıkmak. İşletme doğada annesiz kalmış geyik yavrularına sahip çıkıp; beslenme ve bakım ihtiyacını karşılıyor. Ve rehabilitasyonunu tamamlamış hayvanlar doğaya salınıyor. Sağlık durumu doğaya bırakılmaya hazır olmayan hayvanların bakımı ise ömür boyu üstleniliyor. Sayıları 250-300’e ulaşan geyikler halen Başkonuş Yaylası’nın bir numaraları sahipleri.
KONAKLAMA İÇİN BUNGALOV EVLER
Yaylanın yönetimi özel sektöre geçtikten sonra Erdoğanyılmaz Ailesi 1.325 metrelik rakımda konaklama alanları inşa ediliyor: Bungalov evler. Uzmanlar 1.325 metrelik rakımın insan sağlığı açısından çok uygun olduğunu belirtiyor. Ayrıca, Ardıç, Sedir ve Göknar ağaçlarının ürettiği oksijene, Akdeniz’den gelen nemli havanın da karışmasıyla bağışıklık sistemini güçlendiren sağlıklı bir ortam oluşuyor. Yıllardan beri birçok kanser hastası, doktor tavsiyesi ile burada yaşayarak tedavi oluyor.
LEYLEKLERİN GÖÇ YOLU: SERSEM YAYLASI
1.650 metrede Başkonuş Seyir Terası bulunuyor. Bu teras Sır Barajı ve şehir manzarasına bakıyor. Konaklama alanından itibaren 4 bin 100 metre yürüdüğünüzde ise Başkonuş Yaylası zirve noktasına varıyorsunuz. Burada rakım 1.850 metre. Kısa, orta ve uzun mesafeli olarak üç ayrı yürüyüş rotası bulunuyor. Zirveden önce uğranabilecek bin 650 metre rakımlı Sersem Yaylası’na uğrayıp leyleklerin göç yolunda konakladıkları yerleri de gözlemleyebilmek mümkün.
YAZIN 10 BİN ÇADIR KAMP KURUYOR
Başkonuş Yaylası’nda çadırseverler her yıl 10 bin çadır kurarak konaklıyor. Sersem Yaylası’nda konserler düzenleniyor. ATV ve at gezileri yapılabiliyor. Kışın kayak ve kar motoru ile geziler düzenleniyor. Özellikle kar altında dondurma yapımı ziyaretçilerin büyük beğenisini topluyor.
KAHRAMANMARAŞ TURİZMİNE KATKI
Başkonuş Yaylası, yaşı biraz ilerlemiş olanlara çocukken seyrettikleri çizgi filmdeki Heidi’nin yaşadığı diyarları hatırlatıyor. Başkonuş Yaylası yazın ayrı kışın ayrı güzelliklere ev sahipliği yapıyor. Yayla Kahramanmaraş’ın turizmine de katkı sunuyor. Uludağ deniline nasıl ki akla Bursa geliyorsa, Başkonuş denilince de Kahramanmaraş çağrışım yapıyor. Yayla bu anlamda şehrin turizmi için de katalizör görevi görüyor.
TURİZMİN SAKLI KENTİ
Kahramanmaraş turizm anlamında çok yüksek potansiyel barındırsa da yeterince tanıtılmadığı için bu potansiyel değerlendirilemiyor. İşte bazı başlıklarla Kahramanmaraş turizmi:
EKO TURİZM
-
Başkonuş Yaylası bulunduğu konum itibariyle özellikle doğa yürüyüşü için oldukça verimli.
-
Doğal güzellikler ve geniş alanların olması özellikle gençler için çadır kurulabilecek alanların olması bölgeyi cazip kılıyor. Yazları Başkonuş Yaylası’nda 10 bine yakın çadır kuruluyor.
-
Sersem Yaylası’ndaki geniş arazi ve temiz hava özellikle festivaller için önemli bir merkez olmasını sağlıyor. Yayla, yaz boyunca çeşitli festivallere ev sahipliği yapıyor.
-
Sadece Başkonuş Yaylası değil, bölgenin birçok noktası yamaç paraşütü için oldukça elverişli. Bu zamana kadar denenmemiş olmasına rağmen gelecekte turizm için yapılması gerekenler listesinde yer alıyor.
-
Kayak ve kar motoru kış aylarının vazgeçilmeleri arasında. Özellikle Başkonuş Yaylası, her iki spor için de uygun bir platform sunuyor. Başkonuş Yaylası’nı kışın tercih edenlerin özellikle yaptığı bir spor.
-
Boynuyoğunlu Şelalesi rafting için potansiyel sunuyor.
-
Şehrin içinden geçen göl, yelken sporu için uygun. Ancak bu zamana kadar bu konuda talep oluşmadığı için bir girişim olmamış.
SAĞLIK TURİZMİ
-
Özellikle Başkonuş Yaylası, endemik bitki örtüsü ve temiz havası ile sağlık turizmi için çok önemli bir lokasyon görevi üstleniyor. Sersem Yaylası senatoryum görevi üstleniyor. Solunum problemleri olanlar için doktorlar tarafından tavsiye edilen bir bölge. Bu konu yerel halk tarafından çok iyi bilinse de ülke genelinde tanıtım konusunda eksiklikler yaşanıyor.
-
Kahramanmaraş doğa güzellikleri olarak özellikle yaşlı insanların bakımı (geriatri) konusunda önemli bir rol üstlenebilir. Bu konuda atılması gereken adımlar ve yapılması gereken yatırımlar var. Ancak özellikle Avrupalı yaşlı insanlar için doğru bir lokasyon olarak öne çıkıyor.
-
Türkiye bir ılıca merkezi. Doğal olarak Kahramanmaraş da bu nimetten nasibini alıyor. Önemli ılıca merkezlerinden biri olan Kahramanmaraş, bu konuda da yeterli tanıtımı yapmadığı için bölge halkı dışında çok ziyaret edilen bir yer değil. SPA yatırımları ve hizmetleri geliştirilebilir.
-
GASTRONOMİ
-
Kahramanmaraş özellikle tarhananın merkezi olarak anılıyor. Tarhananın her türlü haline Kahramanmaraş’ta rastlamak mümkün. Hatta cipsi bile yapılıyor. Bu konuda, girişimciler Türkiye geneline tarhana cipsini uzun süredir servis ediyor. Kahramanmaraşlılar tarhanayı günün her saati tüketiyor ve özellikle akşamları yemiş olarak tüketiliyor.
-
Maraş denilince akla ilk gelen ürünlerden biri dondurma. Uzun uzun anlatmaya gerek yok, zaten konu yeterince uzuyor.
-
Tirşik çorbası. Yöre halkı tırşık diyor. Her derde deva bir çorba.
-
Maraş Paça. Özellikle Maraş’ta yenmesi tavsiye ediliyor.
-
Ekmek köftesi, döğme aşı, çullama, Maraş Kömbesi, Maraş Çöreği, Çöş börek ve onlarcası.
İNANÇ TURİZMİ
-
Eshab-ı Kehf (Yedi Uyurlar). Dünya üzerinde yedi uyurlar olarak bilinen 35 yerin olduğu söyleniyor. Hikaye hep aynı. Allahtan başka ilaha tapan zalim bir hükümdar zamanında hristiyan olmayı seçen yedi veya sekiz genç, devrin putperest inançlarına kurban edilmekten korkarak, yaşadıkları yerin yakınlarındaki bir mağaraya sığınır. Gençler çaresizce ne yapacaklarını düşünürlerken, birden üzerlerine bir ağırlık çöker ve orada mucizevi bir uykuya dalarlar. Uykudan uyanmaları 300 yılı bulur. Uyandıklarında içlerinden birini şehre ekmek almaya gönderirler. Bu genç şehrin çok değiştiğini ve insanların Meryem oğlu İsa’nın adını artık şehirde serbestçe andıklarını fark eder. Ve ellerindeki eski paralar da tedavülden kalkmıştır. Sonra mağaraya döner ve tekrar uyumaya başlarlar.
-
Dünya üzerinde 35 tane Yedi Uyurlar olsa da inanç turizmi konusunda şu anda UNESCO’nun geçici listesine girmiş olan tek yer var, o da Afşin’deki Eshab-ı Kehf.
KÜLTÜR SANAT
-
35 Kale. Andırın ve çevresinde Ortaçağ’dan kalma 35 kale bulunuyor. Kalelerin her biri gezilmeye değer.
-
Kahramanmaraş kongre turizmi için de uygun olanaklar sunuyor. Ancak bu zamana kadar hiç merkeze alınmadığı için tercih edilen bir lokasyon olmadı.