Rusya'dan ABD'ye 'casusluk' suçlaması: iPhone'ları kullanıyorlar
Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, “ABD üretimi söz konusu telefonlarda yer alan yazılımlarla ilgili bazı açıklar sayesinde gizli bilgilere ulaşılmaktadır" ifadelerine yer verildi.
Rusya Federal Güvenlik Dairesi (FSB), ABD Ulusal Güvenlik Dairesi’nin Apple’ın ürettiği iPhone telefonlara casusluk amaçlı olarak ulaşmak için bir gizli yazılım kullandığını tespit ettiklerini iddia etti. FSB’nin iddiasına göre söz konusu casus yazılımdan etkilenen binlerce iPhone telefon var ve bunlardan bazısı da Rusya’da yerleşik Rus vatandaşları tarafından kullanılan telefonlar.
VOA Türkçe'nin aktardığına göre Rusya, ülke içerisinde takip edilen telefonlardan bazılarının da Rusya’da bulunan bazı yabancı diplomatlara ait olduğunu iddia ediyor. Rusya’nın iddiasına göre bunlar İsrail, Suriye, Çin ve NATO’dan diplomatlar. FSB tarafından yapılan yazılı açıklamada, Amerika istihbarat servislerinin Apple cihazları kullandığı ifade edildi ancak ABD ve Apple şirketinden henüz iddialara yönelik bir açıklama gelmedi. FSB, ABD istihbarat birimleri ve Apple şirketi arasında yakın bir ilişki olduğunu ileri sürdü.
'Gizli bilgilere ulaşılıyor'
Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında da “ABD üretimi söz konusu telefonlarda yer alan yazılımlarla ilgili bazı açıklar sayesinde gizli bilgilere ulaşılmaktadır. ABD istihbarat servisleri, bilişim şirketlerini onlarca yıldır, internet kullanıcılarının geniş kapsamlı bilgilerini bu kişilerin bilgisi dışında almak için kullanmaktadır” ifadelerine yer verildi.
Batılı casusların oldukça kapsamlı bir iç denetim sistemi oluşturduğunu söyledikleri Rus yetkililer uzunca bir süredir ABD üretimi teknolojilerinin güvenliğini sorgulayan açıklamalar yapıyorlar. Bu çerçevede Rusya lideri Vladimir Putin’in akıllı telefon kullanmadığı sadece zaman zaman internet kullandığı açıklanmıştı. Bu yılın başlarında da Kremlin Sarayı’nın, bazı yetkililerden 2024 yılında Rusya’da yapılacak seçimlerde Apple telefonların kullanılmasını önleyecek önlemler üzerinde çalışılmasını istediğine dair bir haber ülkenin önde gelen gazetelerinden Kommersant’ta yer almıştı.
Gazete aynı haberinde Rusya yönetiminden üst düzey bir isim olan Sergei Kiriyenko’nun yetkililerden 1 Nisan’a kadar kullandıkları Apple telefonları değiştirmelerini istediğini öne sürmüştü.
Rusya'da para cezaları
Rusya’da bir mahkeme sosyal medya mesajlaşma yazılımı Amerikalı Whatsapp uygulamasına 37 bin 80 dolar ceza kesti. Cezanın gerekçesi Whatsapp’ın bazı yasaklı içerikleri kaldırmaması olarak açıklandı. Whatsapp’ın da sahibi olan Meta Platforms Inc, Moskova yönetimi tarafından geçen yıl yapılan bir açıklamada, “aşırıcı” olarak tanımlanmıştı.
Daha önce Meta çatısı altında yer alan Facebook ve Instagram bazı içerikleri nedeniyle Rusya’da cezalara çarptırılmıştı ancak Whatsapp ilk kez ceza aldı. Meta şirketi, Rusya tarafından Whatsapp’a verilen cezaya dair bir açıklama yapmadı. RIA haber ajansı, Whatsapp’ın Rusya’da üretimi ve satışı yasak olan Lyrica isimli bir ilaca dair kaldırılmayan içerikler nedeniyle ceza aldığını duyurdu. Aynı mahkeme Wikipedia’ya da Rusya’nın Ukrayna savaşına dair “yanlış” bilgileri kaldırmadığı gerekçesiyle ceza verdi. Ancak Wikipedia daha önce Rusya’nın itirazlarına rağmen savaşla ilgili yanlış olduğu iddia edilen bilgilerin Wikipedia standartlarına uygun olduğunu açıklamıştı. Ceza konusunda Wikipedia’dan da henüz bir açıklama gelmedi.