İşte yatırım araçlarında 10 yılın bilançosu!

2015-2024 dönemi, Türk Lirası'nın kaybettirdiği, altının ise kazandırmaya devam ettiği bir tabloyu ortaya koyuyor. Yatırımcılar, hangi araçlarla kazanç sağladı, hangilerinde zarar etti?

İşte yatırım araçlarında 10 yılın bilançosu!

Ekonomim Gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, bugünki yazısında finansal yatırım araçlarının 2015-2024 dönemi enflasyondan arındırılmış reel getirilerini değerlendirdi.

On yıllık sürecin sonunda, Türk Lirası cinsi yatırım araçları kayıplara yol açarken, altın yine en fazla kazanç sağlayan yatırım aracı oldu. TÜİK verilerine dayanan bu değerlendirmede, altın, yüzde 198 oranında reel getiri sağladı. Diğer önemli yatırım araçları ise bu kadar yüksek kazanç sağlayamadı.

Dolar, Borsa ve Euro’nun performansı

Dolar (%54), Borsa (%31) ve Euro (%25) gibi araçlar, altının ardından en fazla kazanç sağlayan yatırımlar oldu. Ancak Türk Lirası mevduat ve devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) yatırımcılarına büyük kayıplar yaşattı. Türk Lirası mevduatları, yalnızca 2016 ve 2019 yıllarında reel getiri sağlarken, DİBS yatırımcıları yüzde 75 oranında zarar etti. 2024 yılı itibarıyla ise DİBS’teki zarar yüzde 40 ile rekor kırdı.

Türk Lirası bazlı yatırımların sürekli olarak kaybettirdiğini belirten Alaattin Aktaş, yazısında şunları ifade ediyor: “Türk parası cinsinden tasarruf yapanlar, itina ile cezalandırılıyor. Altın ve döviz gibi alternatifler kazandırmaya devam ediyor.” Aktaş, yatırımcıların Türk Lirası cinsinden tasarruf yapmak yerine, altın ve dolar gibi araçlara yöneldiklerini vurguluyor.

Alaattin Aktaş, yazısının sonunda şu değerlendirmeyi yapıyor: “Vatandaş ne yapacağını biliyor ve kendisine söylenenlere hı hı diyerek başını sallıyor. Sonuçta, yine bildiğinden şaşmıyor ve zaman içinde doğru yaptığını da görüyor.” Uzun vadede kazanç sağlayan yatırım araçlarının başında yine altın yer alırken, TL mevduat ve DİBS gibi araçlar zarar ettiriyor.

Yazının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.