Türkiye'de her 3 kişiden biri geleceğe karşı umutsuz

IPSOS Araştırma Cumhuriyet'in 100. yılına ilişkin yaptığı araştırmanın verilerini yayımladı. Türkiye'nin ikinci yüzyılına ilişkin sorular içeren anket, haziran ayından itibaren toplam 4 bin katılımcının verdiği cevaplara göre hazırlandı. Araştırmaya göre; Türkiye'de her 3 kişiden biri geleceği konusunda umutsuz

Türkiye'de her 3 kişiden biri geleceğe karşı umutsuz

IPSOS Araştırma Cumhuriyet'in 100. yılına ilişkin yaptığı araştırmanın verilerini yayımladı. Türkiye'nin ikinci yüzyılına ilişkin sorular içeren anket, haziran ayından itibaren toplam 4 bin katılımcının verdiği cevaplara göre hazırlandı. Araştırmaya göre; Türkiye'de her 3 kişiden biri geleceği konusunda umutsuz.

Cumhuriyet’in temel unsurlarına ilişkin ileriye dönük görüşlerin sorulduğu araştırmaya katılanların yarıdan fazlası “Türkiye laik bir ülkedir, tartışma konusu olamaz.” ifadesine katıldığını belirtiyor. Ancak her beş kişiden biri bu ifadeye katılmıyor.

Katılımcıların, “Türkiye’nin 2. yüzyılına gireceğimiz bu seneyi düşündüğünüzde aşağıdaki ifadelere ne derece katılıp katılmadığınızı söyler misiniz?” sorusu üzerine verdiği cevapların oranları şu şekildeydi; "Cumhuriyet Bayramı benim kutlanması gereken en önemli resmi bayramdır" görüşüne katılanların oranı yüzde 65, 'ne katılıyorum, ne katılmıyorum' diyenlerin oranı yüzde 23 ve 'katılmıyorum' diyenlerin oranı ise yüzde. "Cumhuriyer değerlerinden uzaklaşmak beni endişelendiriyor" görüşüne katılanların oranı yüzde 5, 'ne katılıyorum, ne katılmıyorum' diyenlerin oranı yüzde 29 ve 'katılmıyorum' diyenlerin oranı ise yüzde 19. "Türkiye laik bir ülkedir, tartışma konusu olamaz" görüşüne katılanların oranı yüzde 52, 'ne katılıyorum, ne katılmıyorum' diyenlerin oranı yüzde 28 ve 'katılmıyorum' diyenlerin oranı ise yüzde 20'yi oluşturuyor.

“Türkiye’nin 2. yüzyılına gireceğimiz bu seneyi düşündüğünüzde aşağıdaki ifadelere ne derece katılıp katılmadığınızı söyler misiniz?” sorusuna verilen cevapların oranları ise şu şekilde: "Yeni nesil 2.yüzyılda ülkemiz adına önemli şeyler başaracak" görüşüne katılatların oranı yüzde 35, 'ne katılıyorum, ne katılmıyorum diyenlerin oranı yüzde 34, katılmıyorum diyenlerin oranı ise yüzde 31. "Türkiye Cumhuriyeti'nin 2. yüzyılından daha umutluyum" görüşüne katılanların oranı yüzde 30, 'ne katılıyorum, ne katılmıyorum' diyenlerin ve 'katılmıyorum' diyenlerin oranı ise yüzde 35'i oluşturuyor.

Ekonominin iyileştirilmesi

"Türkiye'nin 2. yüzyılında en çok gelişime ihtiyaç duyacağı konular hangileri olacak? " sorusu üzerine ise katılımcıların yüzde 68'i 'ekonominin iyileştirilmesi' cevabını veriyor.

"İkinci yüzyılda Türkie için en büyük tehdit sizce ne olur?" sorusuna vatandaşların yüzde 32'si 'ekonominin kötüye gitmesi' yüzde 14'ü ise 'doğal afetler' cevabını verdi.

Vatandaşların yüzde 26'sı ise "İkinci yüzyılda Türkiye sizce adını neyle duyurur?" sorusuna "Bilgi teknolojileri alanındaki gelişmeler" cevabını veriyor.

“100 yıllık Cumhuriyetimizin bu süre zarfında demokrasiyi yerleştirme ve başarı ile işletme konusundaki görüşünüzü belirtir misiniz?” sorusuna ise verilen cevaplar şu şekilde; Yüzde, 28 'kısmen başarılı olduğunu düşünüyorum' derken, yüzde 26'sı 'pek başarılı olduğunu düşünmüyorum ve 'hiç başarılı olduğunu düşünmüyorum' cevabını veriyor. Ankete katılanların yüzde 15'i ise 'çok başarılı olduğunu düşünüyorum" şeklinde yanıt veriyor.

Katılımcılar, “Cumhuriyetimizin 100. yılı için yapılacak sokak, cadde ve meydanlardaki kutlamalara katılacak mısınız?” sorusuna ise şu cevapları vermişti: Yüzde 26'sı 'kesinlikle katılacağım', yüzde 24'ü 'katılmayı düşünüyorum', yüzde 23'ü 'katılmayacağım', yüzde 18'i ise 'katılmayacağım" yanıtını vermişti.