Türkiye'nin "kedileri"

Dünyada son yapılan çalışmalarda 41 kedi türü tespit edildi. Van kedisi ve Ankara kedisi Türkiye'deki en yaygın endemik türlerden.

Türkiye'nin "kedileri"

Dünyada son yapılan çalışmalarda 41 kedi türü tespit edildi. Bu türlerden 7'si Türkiye'de yaşıyor. Bu kediler pars, vaşak, karakulak, saz kedisi, yaban kedisi, Asya yaban kedisi ile ev kedisi olarak sıralanıyor.

 

Van kedisi

Van kedisi, adını Van Gölü bölgesine dayanan köklerinden alan, iyi bir yüzücü olan, gözleri mavi veya yeşil rengi ya da biri mavi diğeri yeşil olabilen bir kedi ırkı. Genelde Van kedisi yavrularının iki kulağı arasında bir veya iki adet siyah nokta bulunur. Van kedisinin göz rengi üç gruba ayrılır. Her iki gözü mavi (daima turkuaz mavisi), her iki gözü kehribar (sarı renk ve tonları, çok nadiren kahverengi) ve tek-göz (heterokromik; yani bir gözü mavi diğer gözü kehribar renkte olanlar) diye gruplandırılır.

Ankara kedisi

Ankara kedisi dünyaca tanınan bir Türkiye kedi ırkı olup en çok değer gören evcil hayvanlardan bir tanesidir. Ana vatanı Ankara’dır ve uzun tüylü kedilerin atası olarak da bilinmektedir. Ankara kedilerine ilk kez 17. yüzyılın başlarında rastlanılmıştır. Bir grup denizci Avrupa’ya Ankara kedilerini götürmüştür. Avrupa’ya doğru giden bu Ankara kedileri asilzadelerin en sevilen gözdeleri haline gelmiştir. Fransız krallarının saraylarında bile kendisine yer edinmiş olan Ankara kedisinin popülerliği, yine uzun tüylü kedi grubunda yer alan İran kedisi popüler olmaya başlayınca azalmıştır. Fakat yine de 1950’li senelere gelindiğinde Ankara kedisi tekrar eski popülerliğini yakalamayı başarmıştır.

Ankara kedisi en saf kedi türlerinden bir tanesidir. Ayrıca Türkiye’ye ait ulusal bir değer olarak da görülen bu kediler en uzun tüylü ve orijinal kedi olarak bilinmektedir. Eski ismi Angora’dır ve yıllar geçtikçe Ankara denilmeye başlanmıştır. Hala Türkiye’nin bazı köy ve kırsal yerlerinde değişime uğramamış bir şekilde dolaşan Ankara kedileri görülmektedir.

Ankara kedisi Avrupa’da görülmüş en uzun tüylü kediler arasında ilki olarak bilinmektedir