Rahmi Koç "seymenbaşı" oldu
Ankara’da dünyaya gelen Rahmi Koç, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın elinden Seymenbaşı unvanı aldı. Ankara Kulübü Derneği, Koç içim Seymenlik töreni düzenledi.
Ankara Kulübü Derneği, Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç için Seymenbaşı töreni düzenledi.
Törene, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan, önceki dönem SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, Ankara milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, Başkent Üniversitesi Kurucusu Prof. Dr. Mehmet Haberal, VEKAM Direktörü Filiz Yenişehirlioğlu, 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün kızı Özden Toker ve birçok seçkin davetli katıldı.
"Fevkalade bir karşılamayla geldik"
Seymenbaşı unvanı verilen Rahmi Koç, törenin başlangıcında şunları söyledi:
“Fevkalade bir karşılamayla geldik, çok mutluyum. Teşekkür ediyorum.”
Koç, tören sırasında yaptığı konuşmada ise şu ifadeleri kullandı:
Seymenlik sadece bir sıfat değil, Ankara’dır. Her yönüyle Ankara’yı temsil eder. Seymenler, yalnızca Ankara’nın başkent olmasında değil, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasında da büyük fedakarlıklarla öncülük etmişlerdir.
Seymenlik geleneği aynı zamanda bir yaşam felsefesidir ve milli bir duruştur. Şahsıma tevdi edilen Seymenbaşı unvanının ehemmiyetinin farkındayım.”
Koç, Atatürk’ün, Cumhuriyet Gazetesi kurucusu Nadir Nadi’yle yaptığı bir mülakatta bahsettiği iki önemli noktayı hatırlatarak devam etti:
“Birincisi, Ankara’nın başkent olmasında Seymenlerin rolü, ikincisi ise Gazi’nin o dönemde herhangi bir resmi sıfatı olmamasına rağmen, Seymenler ve halk tarafından Ankara’da fevkalade coşkulu bir şekilde karşılanmış olmasıdır.”
"İstanbul'da yaşasak da Ankaralıyız"
Koç, sözlerine şu şekilde devam etti:
“Bizler her ne kadar İstanbul’da yaşıyorsak da Ankaralı bir aileyiz. Ankaralı olmanın dışında biz aynı zamanda Keçiörenliyiz. Ben ve kardeşlerim Keçiören’de doğduk. Gençliğimiz Keçiören’de geçti. Çok güzel zamanlar geçirdik Keçiören’de. Bununla övünüyoruz.”
“Keçiören’in bağları vardır, biz bağda doğduk. Komşunun bağının elması, armudu daha tatlı gelirdi. Bunu ben söylemiyorum, komşumuz Hikmet Bey söylüyor. Rahmetli babamız ilk işini Ankara Kalesi’ndeki Çengel Han’da kendi babasının nalburiye dükkanında süpürerek sabahları işe başlamış. Muhakkak biliyorsunuzdur, o Han’ı kiraladık, restore ettik.”
"Babamın dükkanını canlandırmaya çalıştık"
Koç, babasının dükkanını canlandırmaya çalıştıklarını belirterek şunları söyledi:
“Babamızın dükkanını orada canlandırmaya çalıştık. Tam orijinal gibi olmadı ama ona yakın görmek isteyenler memnuniyetle gidip gelebilirler. Dolayısıyla Koç Ailesi olarak Ankara’ya çok bağlıyız. Nazik ve düşünceli jestleri için Ankara Kulübü Başkanı ve mütevelli heyeti üyelerine candan teşekkür ediyorum. Bu unvanı ve mutlu anı kalbimle ömür boyu taşıyacağım.”
"Koç Ailesi ahi ailesidir"
Ankara Kulübü Derneği Başkanı Metin Özaslan, seymenlik geleneğini anlattıktan sonra, Koç ailesinin Ankara’nın manevi önderi Hacı Bayram’a kadar uzandığını belirtti:
“Koç ailesi Ankaralı bir ailedir. Koç ailesinin kökleri yaşadığı dönemde Ahibaba olarak bilinen Hacı Bayram’a kadar gider. Bir ahi ailesidir aynı zamanda.”
Özaslan, ayrıca Merhum Vehbi Koç’un derneğin kurucusu olduğunu hatırlatarak, Koç ailesinin Seymen geleneklerine sahip bir aile olduğunu vurguladı:
“Geçmişte de günümüzde de Koç ailesinden çok sayıda Seymen’imiz bulunmaktadır.”
Seymenlik Nedir?
Seymenlik, Türk tarihi için çok değerli bir yere sahip olan önemli geleneklerden biridir. Özellikle sınır bölgelerinde yaşamakta olan Türkmenlerin oluşturduğu askeri bir teşkilat olan Seymenler, devlet için asker yetiştirmekle görevliydiler. Seymenler, aynı zamanda bölgenin güvenliğini sağlamak ve yerleşim yerlerini korumakla da yükümlüydüler.