İşlerine Aşık'lar
İSGOLD Altın Rafinerisi, Aşık Ailesi’nin babası Erdoğan Aşık tarafından kuruldu. İşine tam anlamıyla âşık olan Erdoğan bey direksiyonu oğlu Erdem Aşık’a bıraktı. Erdem Aşık’ın hedefi ise bayrağı daha yükseklere taşımak.
MURAT CEM
İSGOLD olarak 2011 yılında gram altın üretimiyle başladık işe. Rafinerilerden külçe altın alıp gram altına dönüştürerek yurtdışına satıyorduk. İSGOLD o zamanlar Kıymetli Madenler AŞ olarak geçiyordu. Zamanla ihracat rakamlarımız arttı. Yurtdışı 4.9’luk bir altınla çalışıyor. Yurtiçinde ise genellikle 995 saflıkta altın üretiliyor. Biz rafineriden 4.9 saflıkta külçe altın istiyorduk. İş hacmimiz artınca çalıştığımız rafineri taleplerimize gecikmeli cevap vermeye başladı. Hammaddeden dolayı gecikme olunca biz de kendi rafineri tesisimizi kurmaya karar verdik. 24 ayardan 24 ayara saflaştırarak; 995 saflıktaki altını 4.9 altına çevirerek kendi içimizde rafinasyon işlemi başlattık.
Altın rafineri listesinde yer almadığımız zamanlarda bile bizim gram ve külçe altınlarımız Türkiye piyasasında tam ayarı ile işlem görüyordu. Bir güven oluşmuştu. Bu güvenle birlikte bizim kendi içimizde rafinasyon yaptığımız piyasada duyulunca müşterilerden “Hurda altınlarımızı saflaştırabilir misiniz?” şeklinde talepler gelmeye başladı. Rafinasyona günde 10 kilo ile başladık. Kendimizi test ettik. Bir yıl içinde makinelerimizi modernize ettik, kadromuzu genişlettik ve müşteriye hizmet verecek noktaya geldik. 2019 yılında ciddi anlamda rafinasyon işlemi yapmaya başladık. Araya pandemi girdi. Borsa İstanbul’a başvurumuz gecikti. Aralık 2021’ten itibaren Borsa İstanbul AŞ (BİAŞ) Rafineriler Listesi’nde yer alıyoruz. Borsa İstanbul’a üye beşinci rafineriyiz.
Bu üyelik sayesinde kendi ürettiğimiz külçelerin Borsa İstanbul’da alım satımı Darphane’de kabulü ve Merkez Bankası dahil olmak üzere Türkiye’de bankalarda alım satımı konusunda yetkili rafinerilerden biriyiz. Diğer rafinerilerle arayı kapatmak için yoğun mesai harcıyoruz. Kadromuzu güçlendirmeye çalışıyoruz. İSGOLD olarak düşüncemiz bir banka mantığı ile ilerlemek. Hedefimiz hem Avrupa’daki rafinerilerle yarışmak hem de Türkiye’deki yapıya uygun hizmet sunmak.
Bu hedeflere ulaşmak için sonraki adımlarınız neler?
Londra Külçe Piyasası Birliği (LBMA) üyesi olmak için girişimlerimiz yakın zamanda başlayacak. LBMA üyeliği çok değerli. Uluslararası arenada sizin altınınızın bankalararası geçerliğini sağlıyor. Şirketin itibarı yükseliyor. Bu aynı zamanda ülkenin itibarı oluyor. Dünyada LBMA üyesi 67 rafineri var. Türkiye’den ise iki altın rafinerisi üye. Biz üçüncüsü olmak için başvuracağız. LBMA’ya üye olmak bizim kendimiz için gördüğümüz bir zorunluluk. Oradaki sayının artması gerekiyor. Umut ediyorum ki ülkemizdeki altın rafinerilerin hepsi bu LBMA üyesi olur.
LBMA üyesi olmak için ne gerekiyor?
Politik sebepleri hariç tutarsak teknik olarak bazı şartları yerine getirmeniz gerekiyor. Mali yeterlilik ve tonaj şartı aranıyor. Şirketinizin 15 milyon poundluk bir mal varlığının olması gerekiyor. Yıllık da 10 ton rafinasyon işlemi yapmış olmanız gerekli. Laboratuvar-analiz tarafının güçlü olması gerekiyor.
Laboratuvarda hangi işlemler yapılıyor?
Modern teknolojik cihazlar ve aletlerin olduğu bir Altın Ayar Evimiz var. Burada altın ve gümüş ayarına bakıyoruz. Darphane’den ayar evi konusunda yetkiliyiz. Piyasada bizim raporlarımız geçiyor. Bunu ticari olarak yapmıyoruz. Bir rafine olarak zaten ayar evimizin olması gerekiyor. Gelen her türlü hurda altının ayarına bakmak zorundayım.
İSGOLD, “inovatif altın rafinerisi” vurgusuyla öne çıkıyor. İnovasyon çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz?
Temel sloganımız inovatif altın rafinerisi... Biz sektöre yol verdik, yön gösterdik. Özellikle paketleme alanındaki inovasyon bizden çıktı. Bu konuda bütün patentler bize ait. İlk gram altın ürettiğimiz zamanlarda bir iki firma daha gram altın üretiyordu. Gram altında en büyük problem paketlemeydi. Paketlemede karton kullanılıyordu. Yeni bir paketleme modeli geliştirdik, PVC kullandık. Belki daha maliyetliydi ama güvenliydi. “Bu iş tutmaz, boşu boşuna uğraşmayın” dediler. Altın sahteciliği ve suiistimali insanların canını yakınca birçok firma bizim paketlememizi örnek aldı. Daha sonra şifreli hologram teknolojini altın sektörüne biz getirdik. Diğer rafineriler de kullanmaya başladılar. 2018 yılına kadar kullandık bu teknolojiyi. 2019’dan itibaren de külçe altına özel olarak üretilen kare kod teknolojisini geliştirdik. Kare kod sayesinde altının görselini görebiliyor, seri numarası, metal cinsi, gram saflığı, üretim tarihi, üretici bilgilerini anında öğreniyorsunuz. Ayrıca paketli ürünlerimizde görme engelliler için Braille alfabesini kullandık. Çok takdir gördü. Almanya’daki Körler Derneği’nden teşekkür mektubu aldık.
Kare Kod bütün telefonlardan okutulabiliyor mu?
Evet. VerifyBullion adında bir mobil uygulamamız var. Google Play ve AppStore’dan indirilebiliyor. Bu uygulama indirilerek “kare kod” okutulup ürün bilgilerine ulaşılabiliyor.
Son olarak Hükümetin açıkladığı “Altın tasarruf sistemi’nin en önemli sayacaklarından biri de rafinerilerdi. Bu konuda çalışmalarınız ne aşamada?
Türkiye’de üç rafineri altın topluyor. Biz LBMA’ya üye olmadan altın toplayan ilk rafineriyiz. İSGOLD olarak kuyumcular ve bankalar aracılığıyla altınların toplanması ve ekonomiye kazandırılması noktasında çalışmalar yapıyoruz. Ziraat Bankası’yla mart ayından beri çalışıyoruz. Şekerbank’la anlaşma yaptık, test aşamasındayız. Yakında birlikte çalıştığımız bankalara Halk Bankası, Kuveyt Türk ve Vakıfbank da katılacak. Ayrıca kuyumcularla entegre bir sistemimiz de mevcut. Bizim için en önemli kriter yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması. Bu konuda üzerimize düşen her görevi yerine getirmek üzere çalışmalarımıza devam ediyoruz.
(Bu röportaj 6N+ Magazine dergisinin ilk sayısında -Ocak-Şubat 20023- yayımlanmıştır.)