Uluslararası İstanbul Şiir ve Edebiyat Festivali başlıyor
Türkiye’nin en köklü şiir ve edebiyat festivali ‘Uluslararası İstanbul Şiir ve Edebiyat Festivali’ 28 Eylül-6 Ekim tarihleri arasında 15’inci kez edebiyatseverlerle buluşacak.
Şiirin ve edebiyatın köklü festivalinin odağında bu yıl Balkanlar var
Türkiye’nin en köklü şiir ve edebiyat festivali ‘Uluslararası İstanbul Şiir ve Edebiyat Festivali’ bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği ile İstanbul Kültür Yolu Festivali kapsamında edebiyatseverlerle buluşuyor.
BALKANLAR İLE EDEBİYAT KÖPRÜSÜ KURULACAK
Onursal Başkanı’nın Doğan Hızlan olduğu Şiir Derneği tarafından düzenlenen, başkanlığını şair Adnan Özer’in yürüttüğü ‘Uluslararası İstanbul Şiir ve Edebiyat Festivali’nin bu yılki odak noktası Balkan coğrafyası olacak. Festival Başkanı Özer, “Her yıl dünyanın birçok ülkesinden konuk ağırladığımız festivalimizin bu yılki odak noktası Balkanlar oldu. Balkan coğrafyalarından davet ettiğimiz ve İstanbul’da ağırlayacağımız şairler ülkelerinde önemli şiir organizasyonlarına imza atan çok önemli isimler. Türkiye’nin en köklü şiir festivallerinden biri olan festivalimizde bu sene amacımız Balkanlarla şiir üzerinden bağlarımızı daha sağlamlaştırmak, ülkeler arası edebiyat köprüleri kurmak. Ayrıca Şiir Derneği ile iş birliklerini geliştirmelerini ve gelecekte fiziki etkinliklerin karşılıklı artmasını hedefliyoruz” diye konuştu. Özer, Balkanlar’dan gelen konuklar arasında aralarında Muhibbi Divanı, Cemal Süreya’nın ‘Üvercinka’sının da yer aldığı 12 eseri Türkçeden Yunancaya aktaran, şu anda Çağdaş Türk Şiiri Antolojisi hazırlayan Yunan şair Sophie Dionysopoulou, Gürcistan Eski Kültür Bakanı olan Gürcü şair Dato Mgradze gibi isimlerin de yer aldığını aktardı.
BEYOĞLU’NUN ŞİİR DURAKLARININ HARİTASI FESTİVALDE ÇİZİLİYOR
Festivalin edebiyatseverlere bu yılki sürprizi ise ‘Beyoğlu Şiir Rotası’ gezisi olacak. Gezi, 29 Eylül Pazar günü şair Adnan Özer rehberliğinde ‘Günübirlik Edebiyat’ alt başlığı ile gerçekleşecek. Şair Özer 14.00’da başlayacak gezi boyunca edebiyatçıların bir zamanlar Beyoğlu’ndaki önemli mahfilleri olan Baylan Pastanesi, Kamonda Apartmanı, divan Edebiyatı Müzesi, Eftalikos Kahvehanesi, Narmanlı Han, Lebon Pastanesi, Markiz Pastanesi, Nil Lokantası, Asmalı Mescit Caddesi, Elit Kahvesi, Pera Palas, Mısır Apartmanı, Nisuaz, Degüstasyon Lokantası, Papirüs ve Lambo gibi barları gezdirecek. Özer gezi boyunca edebiyatseverlere hem kendisinin hem de buralarda duraklayan edebiyatçıların meşhur anektodlarını aktaracak. Etkinlik kapsamında hazırlanan harita ile ‘Uluslararası İstanbul Şiir ve Edebiyat Festivali’ Beyoğlu’nun Şiir Rotası’nı dolayısıyla İstanbul’un edebiyat atlasını çıkararak bir ilke daha imza atacak.
AÇILIŞ RAMİ KÜTÜPHANESİNDE, MİKROFON İSTANBULLULARDA
Festivalin açılış etkinlikleri ise 1 Ekim’de Rami Kütüphanesi bahçesinde ilk olarak saat 14.00’da başlayacak ve katılan herkesin mikrofonda şiir okuyabileceği ‘Şiir Parkı / İstanbul Şiir Okuyor’ programı olacak. Saat 14.00’da 172 numaralı salonda ‘Söyleşili Şiir Okumaları’, akşam 19.00’da ise bu kez festivalin şair konuklarının mikrofonda olacağı ‘Uluslararası İstanbul Şiir Gecesi’ yapılacak. Açılış günü ayrıca Türkiye’den Sezin Seda Altun ile Can Yiğit Tunçman’ın, Kıbrıs’tan Senem Göknel’in yeni yayımlanan şiir kitaplarının prömiyeri de gerçekleşecek.
ŞAİR KADINLAR İKİNCİ KEZ BULUŞUYOR
‘Uluslararası İstanbul Şiir ve Edebiyat Festivali’ geçen yıl başlattığı ‘Şair Kadınlar Gecesi’ etkinliğine bu sene de devam edecek, ikinci gününde festivalin yerli yabancı bütün kadın şair konukları şiirlerini okuyacak. Etkinlik Beyoğlu’nda AKM Kütüphanesi’nde gerçekleşecek.
KAPANIŞ ‘ŞİİR VE ŞEHİR İLİŞKİSİ’ BAŞLIKLI İKİ KONFERANSLA
Festivalin kapanışı ise 5 Ekim’de ise Rami Kütüphanesi’nin 172 numaralı salonunda Baudelaire’den beri modern şiirin gücünü mekandan yani şehirden almasından ilhamla düzenlenen ‘Şiir ve Şehir Programı’ başlıklı iki konferans ile gerçekleşecek. Festival Başkanı Adnan Özer’in konuşmacı olduğu ‘Modern Şiirin Bir İçeriği Olarak Şehir’ konferansı saat 14.00, Medeniyet Üniversitesi’nden Yaylagül Ceran’ın konuşmacı olduğu ‘Etik, Estetik ve Politik Olarak Şehir ve Poetika’ konsferansı saat 16.00’da başlayacak.
FESTİVALE YURT DIŞINDAN KATILACAK ŞAİRLER:
Dato Magradze (Gürcistan)
Nikolae Spetaru (Moldova)
Nenad Saponja (Sırbistan)
Dejan Trajkoski (Makedonya)
Katya Belçeva (Bulgaristan)
Sophie Dionysopoulou (Yunanistan)
Dato Magradze (Gürcistan)
Nikolae Spetaru (Moldova)
Selim Babullaoğlu (Azerbaycan)
Aziz Nazmi Şakir (Bulgaristan)
Ella Frears (İngiltere)
Senem Gökel (KKTC)
FESTİVALE YURT İÇİNDEN KATILAN ŞAİRLER:
Ebru Özden
Seçil Hidayet
Sezin Seda Altun
Elif Nuray
Şadiye Kılıç
Gönül Demircioğlu
Muzaffer Serkan Aydın
Can Acer
Rıdvan Tulum
Samet Karataş
Can Yiğit Tunçman
Suzan Yörük
Ömer Erdem
Oktay Taftalı
Çiğdem Sezer
Erol Tufan